Jdi na obsah Jdi na menu
 


M(u)čení

27. 5. 2012

533560_272363562844682_114039418677098_627756_228394458_n.jpg

 

Nejste sami...já se nikdy pořádně neučila a po pravdě jsem to hodně flákala i teď v 8. třídě kdy jde vysvědčení na přihlášky. Nejsem za to na sebe zrovna pyšná. K čemu mi je 1 z Chemie když z přijímacích předmětů mám 3-4. Docela jsem to zvorala. A proto sem se rozhodla, že aspoň na ty závěrečné písemky se pořádně naučím jako ještě nikdy. Jelikož jsem v pátek zůstala dom protože mi bylo blbě hned v sobotu jsem se pustila do učení Fyziky. V pondělí píšeme pololetku. Chvilku mi trvalo než jsem se od všeho odpoutala a pustila se do toho pravého učení...zapomněla na počítač a na starosti a nakonec se mi to i povedlo a musim přiznat, že sem našprtaná jako za celých 8 let ještě nikdy. Opravdu jsem se nikdy takhle neučila :D!

 

 

d9218cfe7a_79815996_o2.jpg

 

 

 

Někdy se někomu učení zdá mučení...Ale jen někdy...Pro někoho je to zábava..Ale my by sme si měli uvědomit,že učení potřebujeme. Každý z nás se chce dostat na dobrou školu na školu s maturitou aby potom mohl studovat dál a něco „slušného“ z něj bylo..ale co pro to děláme ? V podstatě málo kdo pro to dělá maximum. Jsou školy na které berou i se špatnýma známkama třeba jenom proto, že nemají lidi, ale k čemu nám bude, že tam budeme když to stejně nedáme. Třeba kamarádka si podala přihlášku na Gympl a na školu na kterou chtěla jít. Na tu školu na kterou chtěla jí vzali, a z toho Gymplu jí volali, že je druhá pod čarou ...prostě jí nevzali, že na to nemá známky a ty kecy. Asi za tři dny jí volali, že může nastoupit. Tak je to normální ? Ne. Já sama si todle všechno a ty rizika co ze mě pak bude uvědomuji. Každý den nad tím přemýšlím. Ale lenost prostě vítězí:). Docela se divím, že dneska jsem to přemohla.

6f6aa8e80f_82089737_o2.jpg

Někdo má špatné známky hlavně kuli tomu, že mu pak ostatní budou říkat, že je šprt a to je jako správné? Jenom kuli ostatním si zničit život ? Blbost ...učení není podlejzání. To, že se naučíte na jedničku a učitelka vás pochválí přece neznamená, že jí lezete do zadku. Ona je od toho aby nás učila nebo snad ne?

Pár lidí mi napsalo a i děcka se kterýma se tak kolem bavíme mi říkají, že učit se prostě neumí. Sednou si k tomu a buď si to čtou u facebooku a nic se vlastní nedoví a nebo si to sice čtou bez facebooku, ale stejně druhý den nic neví. Čím to je ? Tím, že dnešní doba je strašně uspěchaná. Každý někam pospíchá, každý někam chvátá. Každý něco potřebuje. A potom se divíme, že nejsme schopni v klidu si sednout a učit se. Učení nemusí být vždycky mučení jak se zdá ...já sama neumím v klidu si sednout a pořádně a teď myslím opravdu pořádně se naučit. Ale jak pak můžu být na škole s maturitou, když se teď neumim naučit na debilní pololetku z dějepisu ..hm?

 

mariana-sampaio-blog_large.jpg

vůbec by neuškodilo se nad tím vším zamyslet ...

tumblr_lqy73ltsvc1qj2k23o1_500_large.jpg

 

Mám tu pár bodů, kterými se chci od teď řídit a třeba vám také pomohou:)-

 

kdo se rozhodl stejně jako já měl by přijmout riziko, že nic nejde hned:)) pár výpadků nevadí..mysím tím, že když dostaneme z písemky trojku, ale víme, že jsme se učili, je to první krok k tomu to učení ještě víc zlepšit aby z 3 byla jednička. Navíc myslím, že nikdo není tak hloupý aby se nedokázal naučit věty ze sešitu..někomu to jen trvá dýl někomu líp. Někdo má fotografickou paměť někdo ne. Něco jiného to je, když třeba nechápeme matematiku, ale od toho máme pusu ..nechápeš? Zeptej se.

tumblr_kpnt4iuhwg1qzcso1o1_500_large.jpg

První krok k tomu všemu je dávání pozor o hodině.

Moc dobře znám lidi, kteří nedávají pozor o hodině a pak 'bulíkují', že nic neumí. Těm se já, ale směju. Ovšem to už je jiná meta.

Když dáváš pozor o hodině ...ale pozor jako OPRAVDU POZOR a stejně něco nepochopíš. Je potřeba se buď zeptat. Většina lidí (i já to tak mám) se neradí ptají učitelů a ještě o hodině. Jistě každý zná, když se učitel zeptá „Kdo to nechápe ať zvedne ruku“ a nikdo jí nezvedne že? :D:D jojo znám moc dobře. Určitě jsou ve třídě lidi, kteří to pochopili, jdi za nima a zeptej se až ti to vysvětlí a ty to jakš takš pochopíš musíš pro to sama něco udělat a proto je dobré se tomu potom nějakou tu hodinku věnovat doma. Okej ? Začneme od základů ...připraveni? Jdeme na to:)

 

tumblr_lmgbennn4i1qe49wpo1_500_large.jpg

CO NA STŮL NEPATŘÍ ??

 

Na stole neměj mobil. Rozhodně by ses neměla vykecávat s kámoškou... Pak se totiž nebudeš soustředit na zkoušení.

Když se učíš, nebuď na pc, notebooku,netbooku nebo neměj zapnutou televizi.

Pokud ti to nevadí můžeš mít puštěné rádio, ale nesmí tě písničky nijak vyrušovat. Pokud se pak soustředíš na písničky než na studium tak radio vypni!

°Mě samotné toto dělá problém. Možná si myslímě, že když máme zaplý facebook a píšeme si s lidma a zároveň učíme, že nám to do hlavy leze. Ale jakmile se ráno probudíme nic nevíme :D ironie ? Ne ..

 

 

CO NA STOLE NAOPAK MÍT ??

Tak učebnice či sešity jsou asi jasné že?

Pak bys měla mít nachystaný papír, kde si to můžeš ještě podrobněji, nebo svými slovy, jak učivo chápeš sepsat nebo třeba při matice si zapsat nějaký příklad a vypočíst ho na papír a pak to jenom opsat bez různých škrtanců nebo tak.

 

 

6034009060_c046e82e16_z_large.jpg

A JAK SE VLASTNĚ UČIT ??

-Učivo by sis měla přečíst v duchu, pak říct nahlas, a pak zkusit zpaměti...

-Pokud je učivo hodně obsáhlé, zkus si několikrát opakovat jednu nebo dvě věty za sebou, dokud je nebudeš umět říct zpaměti. A tak pokračuj i s ostatními větami. Mě to docela pomáhá, rozkouzkovat si to na části. 

Měli by jsme mít mezi tím i pauzy na jídlo a na pití. Tím se nám to v hlavě uloží, pak si to zopakuješ zase pauzu a jde se na další učivo. A večer těsně ped spaním kdy už máš počítač vyplej znovu zopakovat...jde to samo vcelku ;D

 

 

 

A KDE SE UČIT ??


 

Učit by ses měla v klidu. Prostě tam kde tě něco neruší.

Můžeš se učit:

-v knihovně

-na záchodě(x-D)

-ve vaně(ale bacha ať nic nespadne do vody)

-u sebe v pokoji, v kuchyni, v obýváku....

Vlastně skoro všude...

Klidně se můžeš učit(třeba pokud dojíždíš do školy, a jedeš víc jak 5 min.)tak v tramvaji nebo v autobuse(podle toho čím jezdíš)...

Ale i když jdeš pěšky, tak se můžeš učit, ale bacha ať do něčeho nenarazíš!

tumblr_l1lwcsdmp21qza0fjo1_500_large.jpg

 

 

Doufám, že to alespoň někomu pomohlo a dodalo uvědomění, že bez učení to prostě nejde. Sem zvědavá, jestli to zabere alespoň na mě :D když sem to takhle hezky sepsala :D. Tak Hodně štěstí ..


 

A jak se učíte vy ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář